با پیشرفت تکنولوژی و تولید دستگاه های خانگی تولید مواد لبنی ، تولید این مواد در منازل بسیار افزایش پیدا کرده است . بسیاری از این مواد در سالهای گذشته در داخل خانه ها بخصوص خانه های روستایی و عشایری با تلاش بسیار زیادی تولید میشدند که در برخی موارد نیز عدم تنظیم دما و .. می توانست سبب خراب شدن ماده ی لبنی تولید شده شود . اما دستگاه های مدرن فعلی امکان تولید مواد لبنی را بدون نیاز به صرف زمان و تخصص خاصی امکان پذیر می کنند که به همین دلیل استفاده از انها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

در این مقاله به معرفی خصوصیات کره گیر های خانگی خواهیم پرداخت .

کره گیر خانگی به ابزاری گرفته میشود که توان تولید کره از ماست پر چرب را داشته باشد . اما این دستگاه ها چه ویژگی هایی دارند و چگونه می توان کره گیر خانگی مناسب را انتخاب کرد :

بدنه کره گیر : بدنه از مهمترین اجزا کره گیر ها می باشد. باتوجه به اینکه کره گیر ها به صورت مستقیم با مواد لبنی در ارتباط هستند، بنابراین بدنه ی دستگاه های مذکور باید به صورت کامل در مقابل زنگ زدگی ها ایمن باشند. این ایمنی در صورتی مهیا میشود که بدنه دستگاه یا از استیل ضدزنگ باشد و یا از الومینیوم . بدنه های پلاستیکی نیز می توانند در این مورد مفید باشند ولی به دلیل خطرات استفاده از پلاستیک در مجاورت مواد لبنی ، استفاده از انها توصیه نمیشود.

سیستم چرخش : کره گیر های خانگی دارای یک چرخاننده در داخل دستگاه می باشند که توسط موتور دستگاه چرخش داده میشود. این چرخاننده به صورت منظم و با سرعتی ثابت می چرخد و در نتیجه سبب جدا شدن چربی از ماست می شود. بدین منظور باید چرخاننده ی دستگاه نیز از جنس ضدزنگ تولید شود. علاوه بر آن موتور باید توانایی چرخاندن این اهرم را به مدت چندین ساعت داشته باشد. بدین منظور اتصالات بین موتور و چرخاننده باید به دقت انتخاب شوند.

نحوه ی علمکرد : در کره گیره ای خانگی، ماست پرچرب در داخل مخزن قرار میگیرد. این ماست به صورت منظمی هم زده شده و بدین ترتیب کره از ماست گرفته میشود. همواره به میزان یک دهم کل موادی که داخل دستگاه قرار داده میشود، آب نیز باید اضافه شود تا فرایند چرخش اسانتر صورت گیرد . پس از طی مدت زمانی مشخص که نسبت به مواد داخل دستگاه متغیر می باشد ، مشاهده خواهید کرد که چربی ها به صورت کره طبیعی در قسمت فوقانی دستگاه جمع شده اند. پس از اینکه کره ها را برداشت کردید، مواد باقی مانده به عنوان دوغ از خروجی مخصوص دستگاه خارج میشود .

رعایت نکات مهم در استفاده کره گیر :

1- پس از هربار کره گیری ، دستگاه به صورت کامل باید شستشو شود . با توجه به اینکه مواد لبنی حساسیت بسیار بالایی در مقابل الودگی دارند، عدم توجه به این مورد میتواند سبب از بین رفتن و الودگی شدید مواد تولیدی شود . پس به صورت کامل و منظم پس از هربار کره گیری دستگاه باید شستشو شود .

2- برق مصرفی این دستگاه برق شهری می باشد. در نمونه های بسیار بزرگ تناژی از برق صنعتی استفاده میشود .

3- قبل از اقدام به روشن کردن دستگاه از سلامت قسمت های مختلف مخصوص اهرم چرخاننده اطمینان حاصل فرمایید.

4- هر چقدر ماست پرچرب تر باشد میزان و کیفیت کره ی تولیدی افزایش می یابد. در مقابل هرچقدر میزان چربی ماست کمتر باشد کیفیت و مقدار کره تولیدی کاهش چشمگیری خواهد یافت.