استفاده از تجهیزات برقی در سرعت بخشیدن به تولید مواد لبنی تاثیر شگفتی دارد. از سویی دیگر به دلیل عملکرد کاملا یکنواخت که در دستگاه های دستی قابل دسترسی نیست ، محصولات لبنی تولید شده نیز یکنواخت بوده و از کیفیت بالایی برخوردار می باشند.

در این مقاله به بررسی دو دستگاه برقی تولید مواد لبنی می پردازیم :

+ خامه گیر برقی

+ کره گیر برقی

-- دستگاه خامه گیر برقی :

این دستگاه به منظور تولید خامه از شیر مورد استفاده قرار میگیرد. در نمونه های دستی که به چرخ شیر نیز معروف هستند، نیروی مورد نیاز برای جداسازی چربی از ماست توسط یک چرخاننده فراهم میشود. این چرخاننده متصل به یک دستگیره می باشد که توسط کاربر به صورت مداومی باید چرخانده شود . چرخانده شدن دستی این چرخاننده میتواند یک مکثی را در تولید خامه ایجاد کرده و در کیفیت نهایی تاثیر نامناسبی بگذارد. از این رو پیشنهاد میشود حتما از خامه گیر برقی استفاده شود.

عملکرد خامه گیرها بدین صورت می باشد که شیر پس از قرار گرفتن در مخزن دستگاه ، با باز شدن شیر توسط اپراتور وارد محفظه ی خامه گیری میشود. در این قسمت چربی شیر که همان خامه می باشد به دلیل سنگینی و براساس قانون گریز از مرکز در هنگام عبور از پیاله های خامه گیری ، به سمت خروجی خامه تغییر جهت میدهد.

یکی از مهمترین نکات در تولید صحیح خامه و خامه گیری حداکثر از شیر، دمای شیر می باشد. خامه گیری صحیح شیر در دمای 40 درجه سانتیگرارد صورت میگیرد. در این دما بیشترین میزان چربی گیری امکان پذیر می شود .

از دیگر موارد مهم استفاده از شیر با چربی بالاست . شیری که چربی پایینی داشته باشد خامه بسیار کمی پس خواهد داد و از این رو ارزش خامه گیری ندارد .

نکات مهم در استفاده از خامه گیر برقی :

- حتما دستگاهی خریداری کنید که دارای بدنه ای از جنس استیل نگیر باشد. این بدنه به دلیل مقاومت کامل در مقابل زنگ زدگی به صورت کامل مقاوم می باشد و از این رو بهترین گزینه برای استفاده در قسمت هایی بوده که به صورت مستقیم با شیر در ارتباط است.

- در دمای شیر دقت کافی داشته باشید چرا که عدم توجه به دمای 40 درجه که ایده آل ترین درجه ی دمایی خامه گیری می باشد موجب کاهش راندمان دستگاه خواهد شد.

- پس از هر بار خامه گیری دستگاه را به صورت کامل تمیز کنید تا هیچ آثاری از خامه گیری مرحله ی پیش روی دستگاه باقی نماند. این مورد در صورتی که رعایت نشود امکان آلودگی مواد لبنی تولیدی را فراهم کرده و بدین صورت باعث خرابی مواد خواهد شد.

نکات مهم در خرید خامه گیر برقی :

یکسری نکات بسیار مهم در خرید خامه گیر برقی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم :

بدنه : بدنه مخزن دستگاه باید از جنس استیل باشد . پلاستیک و یا گالوانیزه برای این قسمت مناسب نیست. بدنه ی بیرونی میتواند از هر جنسی باشد ولی پیشنهاد میشود از جنسی انتخاب شود که در صورت برخورد آب دچار زنگ زدگی نشده و یا تغییر شکل ندهد.

پیاله ها : پیاله های دستگاه حتما باید از جنس استیل نگیر انتخاب شود .

برق مصرفی : دستگاهی خریداری کنید که از برق شهری برای خامه گیری استفاده شود . دستگاه های بسیار قدرتمندی وجود دارند که برای کار نیاز به برق 3 فاز دارند. در خرید این نوع از دستگاه ها دقت کنید.